Bæredygtig IT-projekt

BÆREDYGTIGT IT-PROJEKT FÅR DONATION AF SALLING FONDENE

Købmand Herman Sallings Fond har doneret millioner til Huset Ventures nye bæredygtige it-projekt. Projektet skal sikre genbrug af gammelt it-udstyr, samt skabe arbejdspladser og jobtræningsmuligheder for mennesker med nedsat arbejdsevne.

Gamle pc’er, printere og mobiltelefoner fra private hjem og virksomheder bliver de kommende år omdrejningspunktet for et nyt og bæredygtigt projekt i Huset Venture i Aarhus.

Den socialøkonomiske virksomhed har modtaget en donation fra Købmand Herman Sallings Fond på 4,6 millioner kroner til at etablere projektet, hvor ansatte med nedsat arbejdsevne eksempelvis på grund af sygdom eller handicap, skal skille brugt it-udstyr ad og sælge det videre som kobber, jern, eller som reservedele eller som opdateret it-udstyr.

Det er dobbelt op på bæredygtighed, påpeger Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond. For ikke nok med at der tages hensyn til miljøet, så indebærer projektet også social bæredygtighed, da de ansatte får en reel mulighed for ansættelse, ligesom der også er jobtræning i projektet. 

– Vi er glade for, at vi kan støtte et projekt som dette, der skal være bæredygtigt på flere områder. Et projekt, som helt konkret kan gøre en forskel i hverdagen. Huset Venture arbejder i forvejen på at skabe arbejdspladser til den store gruppe af mennesker, der ikke kan arbejde på fuld kraft, men som stadig indeholder masser af ressourcer og virkelyst. Det nye it-genbrugsprojekt vil være en del af fremtidens cirkulære økonomi, og med donationen er vi dermed med til at støtte et bæredygtigt initiativ, siger Jens Bjerg Sørensen.

Foreløbig er projektet sat til at vare de næste to et halvt år, hvor Huset Venture skal forsøge at etablere en driftssikker forretningsmodel. Det brugte it-udstyr ventes at kunne indsamles fra private hjem eller virksomheder, som bortdonerer udstyr, som ikke længere er i brug.

Til en start vil it-genbrugsstationen holde til i Huset Ventures Aarhus-afdeling på Skanderborg vej, men ambitionen er på sigt at brede projektet ud til de øvrige afdelinger i Storkøbenhavn, Ringkøbing og Kolding, så modellen bliver landsdækkende.

– Salling Fondene viser et meget stort samfundsmæssigt ansvar med denne donation. Vores ansatte bliver mennesker med nedsat arbejdsevne og gerne ufaglærte, ligesom der vil blive tilkoblet pladser til jobtræning af mennesker i afklaring. Dette er den sociale bæredygtighed, og herudover kommer hele den miljømæssige del, der handler om genbrug af den utrolige mængde it-udstyr, som i dag bare smides ud, siger Inge Bak, adm. direktør i Huset Venture.