fleksjob

FRA TANKER OM FØRTIDSPENSION TIL JOB SOM IT-MEDARBEJDER

Et forløb i Huset Venture hjalp Sebastian med at finde viljen og vejen til et fleksjob.

I Huset Venture Aarhus’ Kursus- og Afklaringsafdeling er målet at hjælpe udsatte ledige tættere på arbejdsmarkedet. Og det lykkes meget ofte, da succesraten for afklarings- og udviklingsforløbene er på over 90 % Men hvad er det, der virker, og hvem er menneskene bag statistikken? Her kan du læse Sebastians historie.

Jeg har lige fået min første løn, og det er bare så fedt”. Glæden hos 36-årige Sebastian Rosenberg Lenda er ikke til at tage fejl af. I sit nye job som it-medarbejder på Plejehjemmet Kløvervangen i Skødstrup bidrager Sebastian med at løse forskellige it-opgaver for ledelsen, de ansatte og beboerne – alt efter, hvad der er behov for. ”De sætter pris på mig, og jeg sætter pris på dem. Jeg er så glad og taknemmelig for, at det er lykkes at skabe det her fleksjob.

For blot et par år siden var det ellers mere end usikkert, at Sebastian ville blive en del af arbejdsmarkedet. En voldsom motorcykelulykke som 23-årig medførte bl.a. amputation af højre underarm, mens venstre arm og hånd blev kraftigt svækket. Samtidig har dagligdagen siden ulykken været præget af smerter, hovedpine og træthed i en sådan grad, at førtidspension flere gange har været på tale – men uden at Sebastian var klar til at opgive drømmen om en fremtid med job.

Da Sebastian for to år siden kom i et afklaringsforløb i Huset Venture, var han dog ved at have mistet modet. Efter en mangeårig kamp var det, trods store udfordringer, lykkedes at færdiggøre en HF-eksamen og efterfølgende at komme ind på Informationsvidenskab-uddannelsen på Aarhus Universitet. Men smerterne og trætheden fyldte meget, og samtidig viste en scanning på hospitalet en fremadskridende slitage i den brugbare arm, hvilket stoppede planen om at fuldføre uddannelsen.

Da jeg startede i forløbet i Huset Venture, havde jeg ikke meget håb tilbage. Jeg så masser af barrierer. Jeg havde meget lidt overskud. Bare transporten kostede næsten alle kræfter. Og jeg var også frustreret over at skulle være afhængig af min hjælper i en jobfunktion, fordi jeg ikke selv kunne sidde ved tastaturet”, fortæller Sebastian.

Som en del af forløbene i Huset Venture er der ugentlige samtaler med en fast tilknyttet socialfaglig konsulent, og for Sebastian blev disse samtaler et vendepunkt:

Anette (den socialfaglige konsulent, red.) lyttede virkelig til mig, men fik mig samtidig til at tænke i nye baner. At tage udgangspunkt i hvad jeg kunne, i stedet for, hvad jeg ikke kunne. Og komme med ideer til, hvordan de forskellige barrierer kunne mindskes eller helt fjernes. Og så opstod tanken om, at jeg kunne bruge mine ”talegaver” til at hjælpe ældre mennesker med it, og at jeg måske kunne prøve at skrive til et plejehjem tæt ved min bopæl”.

Samtalerne medførte, at Sebastian selv skrev til det nærmeste plejehjem, der viste sig at være åben for afprøvning og praktik. Og i maj måned 2019, ca. to år efter forløbet i Huset Venture, ringede en glad Sebastian tilbage til Anette Staal i Huset Venture og fortalte den gode nyhed; at han var blevet godkendt til fleksjob et par timer om ugen, og at Plejehjemmet Kløvervangen havde ansat ham som it-medarbejder. At han ringede til Anette var ikke en tilfældighed.

Man opbygger jo et personligt forhold. Og der er ingen tvivl om, at det for mig var en god ting, at næsten alle ansatte i Huset Venture selv er i fleksjob og derfor har været i en lignende situation. Også Anette. Jeg følte, at jeg blev mødt som menneske og med en særlig forståelse – og at jeg fik god sparring til at se nye muligheder i stedet for begrænsninger”, forklarer Sebastian.

Anette Staal er i mellemtiden blevet afdelingsleder for Kursus- og Afklaringsafdelingen i Huset Venture Aarhus, og hun ser forløbet med Sebastian som et godt eksempel på, hvad man kan opnå med den rette tilgang:

Vi har både en faglig viden og en personlig erfaring, som vi bringer i spil, og vi gør meget ud af at se på den enkeltes særlige ressourcer og muligheder. Når man så samtidig møder borgeren i øjenhøjde og giver den nødvendige støtte, så er det, at man kan gøre en stor forskel. Og jeg er så glad på Sebastians vegne, at drømmen om et job, hvor han kan bidrage med sine kompetencer, endelig lykkedes.

Du kan læse mere om Huset Ventures Kursus- og Afklaringsafdeling her. Du er også velkommen til at ringe til Huset Venture Aarhus på tlf. 86283555  eller sende en mail til aarhus@husetventure.dk.

fleksjob